Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Thursday, April 28, 2011

Menyertai mereka yang sedikit....

Saya kongsikan mengenai hadith Nabi SAW yang menjelaskan keadaan Islam dan umat Islam pada satu waktu di mana dunia menghadapi saat akhir sebelum ketibaan hari kiamat iaitu keadaan dimana Islam berada dalam keadaan cukup asing ...dan muslim sendiri berbalah sehingga memudahkan 'diratah' oleh mereka-mereka yang kafir terhadap Allah. Betapa pula mereka yang ingin memegang dan melaksana Islam dalam bentuk yang telah ditunjukkan oleh baginda rasulullah SAW sangat-sangat sedikit.

Satu ketika dahulu, Islam juga cukup asing dalam diri saya.Islam hanya hadir dalam keadaan fizikal iaitu ketika saya perlu solat, puasa dan melakukan ibadah yg khusus atau juga ketika saya perlu mengikut peraturan menutup aurat seperti yang disarankan oleh guru saya atau juga ketika saya hadir dalam majlis nikah ataupun kenduri doa selamat atau upacara yg melibatkan kematian.

Islam tidak 'hadir' dalam hati saya tatkala saya berurusan dengan manusia, ketika saya merawat pesakit, ketika saya memberikan ucapan/ pengajaran...tidak ada hubungan saya dengan Tuhan yang Maha pencipta malah terasa cukup asing untuk melakukan sedemikian...Islam juga tidak hadir apabila saya melakukan sesuatu selain dari ruang dalam ibadat khusus..kadang2 terlintas pula dalam hati bahwa islam saya hanya agama di dalam hati, tidak lebih dari itu..saya 'perlu' mengikut arus apabila berhadapan sesama manusia. Apatah lagi bila berhadapan dengan nilai-nilai yang menjadi tema kehebatan sesama manusia terutama apabila bersaing dengan mereka yang kafir.

Ketika itu juga tidak ada rasa 'izzah atau mulia dengan islam serta tiada pula usaha untuk memperkenalkan islam pada orang lain...meski saya pernah hadir usrah atau tazkirah...segala itu terkepung dalam 'complacent' yang saya sendiri tidak fahami...betapa dhaif dan jahilnya keadaan saya.

Mereka yang diberikan hidayah Allah untuk kembali beriman, kepada pada kebenaran, bersyukur, berfikir, insaf adalah dari golongan yang SEDIKIT....


Dan mereka berkata, hati kami tertutUp. Sebenarnya hati mereka tidak tertutup tetapi Allah melaknat mereka disebabkan kekufuran mereka, maka SEDIKIT sekali di kalangan mereka yang beriman (ayat 105 Surah Al Baqarah).


Berapa banyak yang terjadi, golongan yang SEDIKIT mengalahkan golongan yang banyak dengan izin Allah (ayat 249 Surah Al Baqarah)


...mereka tidak beriman kecuali SEDIKIT sahaja di kalangan mereka (ayat 46 Surah An Nisa')


Katakanlah, ikutlah apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan janganlah kamu mengikut pemimpin-pemimpin selain Allah, namun SEDIKIT sekali di kalangan kamu yang mengambil peringatan (ayat 3 Surah Al A'raf)


Dan sesungguhnya Kami telah memberikan kuasa kepada kamu dibumi dan menjadikan pelbagai jalan penghidupan untukmu tetapi sangat SEDIKIT dikalangan kamu yang bersyukur (ayat 10 Surah Al A'raf)


...dan tidak ada mereka yang beriman yang turut bersamanya (Nabi Nuh) melainkan SEDIKIT sahaja (ayat 40 Surah Hud)


Dan Dialah yang mengadakan bagimu pendengaran dan penglihatan serta hati tetapi amat SEDIKIT di kalangan kamu yang bersyukur (ayat 78 Surah Al Mukminun)


Atau siapakah YANG memperkenankan doa orang menderita apabila berdoa kepadaNya dan yang menghapuskan kesusahan serta menjadikan kamu pengganti umat-umat lalu mendiami dan menguasai bumi? Adakah sebarang tuhan yang lain selain Allah? Amat SEDIKIT kamu yang mengingat nikmat Allah itu (ayat 62 Surah An Naml)


...dan sememangnya sangat SEDIKIT di kalangan hambaKu yang bersyukur (ayat 13 Surah Saba)


Dan sememangnya tidak sama mereka mereka yang buta dan dapat melihat dan tidak sama antara orang berbuat baik dan beriman dengan mereka yang melakukan kejahatan. SEDIKIT sekali di kalangan kamu yang beringat dan insaf (ayat 58 Surah Ghafir)


Dan bukanlah Al Quran itu perkataan penyair (ditulis manusia)..amat SEDIKIT di kalangan kamu yang beriman (ayat 41 Surah Al Haqqah)


Dan bukanlah Al Quran itu perkataan seorang dukun( dengan kuasa sakti) amat SEDIKIT di kalangan kamu yang mengambil peringatan (ayat 42 Surah Al Haqqah)Ya Allah, masukkanlah kami dalam golongan yang SEDIKIT...

No comments: