Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Wednesday, April 25, 2012

Indahnya surah Al A’raf..Surah yang merupakan surah ke tujuh itu mengandungi 206 ayat (ayat Makkah kecuali ayat 163-170)... dimulakan dengan Aliff,lamm, miim, sad...; isi-isinya begitu menusuk dan menyentuh hati tatkala diulang bacaan dengan faham dan penuh penghayatan. Tidak pula saya hayati selama ini bahawa kebanyakan isi-isi dalam surah Al A’raf sering dibawakan oleh para penda’wah tatkala menyampaikan tazkirah serta peringatan untuk kita saling ingat mengingati. Saya kongsikan fakta-fakta dan kandungan dalam surah berkenaan yang selayaknya untuk dijadikan panduan dan peringatan.

Ayat dalam surah ini dimulakan dengan firman Allah yang mengingatkan bahwa ayat-ayat Al Quran bukan diturunkan untuk menyusahkan dan menyempitkan dada.. al quran adalah peringatan dan tazkirah bagi insan yang memilih untuk beriman. Allah seru manusia untuk mengikut nasihat dan garispanduan yang difokuskan penghayatannya dengan impak bahasa yang menggetarkan. Manusia disuruh untuk menjadikan Allah sahaja sebagai pelindung (waliy)..jangan sekali-kali bergantung pada selain Allah untuk mendapat perlindungan dari apa jua keselamatan dan ketakutan ataupun kerisauan yang menimpa.

Azab dan hukuman Allah sifatnya datang secara mendadak... tatkala manusia sedang leka berisitirehat... menyangkakan segalanya aman dan tenang. Seperti yang dikisahkan dalam ayat 4, banyaknya negeri yang dibinasakan Allah tatkala penghuninya berada di malam hari atau sedang berehat di siang hari.

Para rasul utusan Allah bakal menjadi saksi kepada manusia.. bahawa peringatan Allah telah disampaikan kepada manusia; dan kita ini pula perlu memikul tanggungjawab da’wah, agar di akhirat nanti...jangan ada manusia kafirin yang menyalahkan kita yang muslim ini gagal melaksanakan tanggungjawab da’wah dan menyampaikan risalah Al Quran.

Ayat berikutnya memperingatkan bahawa konotasi manusia sebagai manusia baik secara luaran bukanlah syarat untuk menjamin dirinya masuk ke syurga; timbangan di sisi Allah adalah mutlak sifatnya, sesuatu yang hanya diketahui oleh Allah SWT. Mereka yang berat timbangan adalah mereka yang beramal dengan amalan yang baik ; dan diiktiraf IKHLAS oleh Allah SWT (bahawa kita semua akan dihisab dan dibangkitkan atas apa yang kita niatkan dalam amalan yg dilakukan).

Amalan sekadar memeluk tubuh dan tidak berbuat apa-apa, selain menyia-nyiakan waktu; dalam masa yang sama bersangka sudah menjadi baik lantaran tidak melakukan sesuatu yang nyata berdosa, adalah suatu yang sangat RUGI (ini dijelaskan dengan mudah dan ringkas dalam surah Al ‘Asr). Mereka yang ringan amalannya... tidak berbuat kebaikan, menyi-nyiakan kehidupan, merupakan kelompok yang disifatkan Allah sebagai golongan yang rugi.

Rahmat Allah yang begitu melimpah ruah kepada kita sebagai manusia yang ditempatkan mencari kehidupan di dunia.. subhanalLah, begitu banyak rahasia kehidupan yang memberikan manfaat dan faedah dalam hidup manusia. Tumbuhan yang dikeluarkan dari perut bumi dengan rahsia genetik yang pebagai, begitu juga haiwan-haiwan... kesemuanya dimanfaatkan untuk kehidupan manusia.

Kluster ayat berikutnya iaitu dari 12 hingga 27 adalah kisah sejarah Nabi Adam as... peristiwa kesombongan iblis yang enggan sujud hormat kepada Adam, memohon penangguhan Allah hingga hari akhirat selepas diiktiraf dengan penuh hina dan dikeluarkan dari syurga.
Betapa bencinya iblis pada manusia yang berjanji sungguh-sungguh pada Allah untuk menyesatkan dan menyebabkan manusia masuk ke dalam neraka. Pengkisahan nabi Adam as diulang-ulangkan dalam beberapa surah, demikian kisah ketakburan dan kejahatan iblis... serta dendam permusuhannya yang kekal terhadap kita manusia. Iblis mendatangi manusia dari kanan (menjadikan urusan agama sebagai samar-samatr, dari kiri (menyebabkan manusia cenderung kepada maksiat dan dosa), dari belakang (suka pada dunia) dan dari depan (lupa tentang akhirat).

Seorang sarjana memberikan tazkirah mengingatkan bahwa asal kita sebagai manusia adalah dari syurga... syurga adalah asal kediamana kita, insyaAllah kita perlu doa dan mohon sungguh-sungguh mengharap rahmat Allah untuk kembali masuk ke syurga pada hari akhirat nanti.

Atas kesilapan yang disedari keduanya membawa kedua-dua ibu dan ayah kita itu memohon ampun dalam frasa doa memohon ampun yang sangat menyentuh perasaan iaitu.. wahai Rabb Kami, sesungguhnya telah kami aniaya/ zalimi diri kami, andai tidak Engkau ampunkan dan rahmati kami, maka pastilah kami termasuk orang-orang yang rugi.

Berikutnya Allah berfirman memerintahkan kedua-duanya turun dari syurga ke bumi, memulakan penghidupan dengan mencari sumber kehidupan yang telah dusediakan Allah dan kemudian dimatikan serta dibangkitkan semula di hari pembalasan. Allah juga telah mengingatkan manusia bahawa sebahagian kita akan menjadi musuh kepada sebahagian yang lain.

Allah mengingatkan kita manusia untuk sentiasa ingat peranan iblis sebagai musuh paling jahat dalam menyesat dan merosakkan kebaikan manusia.. kita yang perlu ingat dan tidak leka akan usaha iblis dalam setiap waktu dan apa jua kita lakukan. Allah perintahkan kita supaya ‘aware’ hakikat tersebut dengan mengingatkan betapa kerana sifat jahat iblis yang memandang rendah seterusnya menggoda Adam dan Hawa untuk melanggar arahan Allah lalu mengeluarkan kedua-duanya dari syurga. Iblis juga yang menyebabkan tertanggal aurat kedua-duanya.. dari konotasi dalam ayat tersebut yang memberikan peringatan kepada kita untuk menjaga aurat dan kehormatan serta memeliharanya dalam julat yang dibenarkan Allah.

Dan Allah berfirman lagi mengingatkan manusia tentang sebaik-baik pakaian adalah TAQWA.. berhati-hati terhadap sebarang perkara dan kemungkinan yang mendatangkan dosa.

Secara mudah dalam kluster ayat tentang sejarah Nabi Adam as dan Hawa as; pengajaran penting untuk sama-sama kita hayati ialah:

1. Iblis adalah musuh utama yang tidak boleh ditinggalkan... kita perlu mencari jalan untuk menutup laluan iblis menyesat dan menyebabkan kita cuai. Itulah empat laluan iaitu dari depan (tak ingat tentang akhirat) , dari belakang (suka dan terikat dengan dunia), dari kanan (meluat dan rasa tak perlu dengan majlis-majlis ilmu/ tazkirah tentang kebaikan) dan dari kiri ( suka berbuat dosa dan amalan sia-sia). Ini termasuklah memelihara niat, mendekati dan terikat hati mendatangi taman-taman syurga (majlis ilmu), menjauhi perkara yang sia-sia, mencantas angan-angan panjang tentang dunia, menjauhi pasar-pasar dan tempat yang disukai syaitan serta gosip pelbagai yang mencetus permusuhan sesama kita.

2.Iblis bersifat takbur dan memandang rendah pada orang lain; mereka yang memiliki sifat tersebut merupakan sahabat yang disenangi iblis..

3. Iblis menggoda manusia dalam setiap ketika untuk menyesat dan mencampakkan manusia ke neraka.. itulah yang telah dilakukan kepada Adam a.s dan Hawa a.s; sehingga menyebabkan aurat kedua-duanya terbuka.

4. Kita perlu sentiasa memohon keampunan dan sentiasa mengharap rahmat dari Allah... bacalah doa keampunan seperti yang dibacakan oleh ibu dan ayah kita iaitu Adam dan Hawa sewaktu mereka memohon keampunan Allah SWT ketika dikeluarkan dari syurga.

NB: TAZKIRAH BUAT DIRIKU TERUTAMANYA YANG SELALU LUPA...

No comments: