Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Friday, May 4, 2012

..memBERSIHkan niat di hati..HANYA kerana Allah...
Isu demonstrasi BERSIH serta juga demonstrasi yang menyampaikan rasahati rakyat dalam negara demokrasi ini terus berkocak. Sentimen dan api kemarahan, kecewa serta saling menyalahkan mendapat tempat di media-media mahupun di alam maya.

Tidak dinafikan pula peranan para ilmuwan terutama yang arif dalam tata etika menurut alquran dan sunnah, turut menyuarakan pandangan masing-masing. Di kala ini, setiap pihak mengemukakan dalil dan hujah untuk mempertahankan pendirian masing-masing, yang bagi saya kelihatannya menyamarkan lagi fokus rakyat yang sepatutnya ditunjukkan arah kehidupan mereka mencari jalan ke syurga abadi.

Saya hormati mereka yang menyokong atau bersama umum yang kebanyakan kecewa dengan perjalanan sistem yang dianggap tidak adil; namun dari segi justifikasi penyelesaian masalah atau penambahbaikan, ianya tidak membawa apa-apa manfaat. Jujurnya, saya tidak setuju dengan sebarang usaha demonstrasi yang menjemput publisiti... kerana ia biasanya dipacu oleh api emosi. Demonstrasi dengan sepanduk dan sorak-sorak serta luahan atau ekspresi menyatakan kecewa atau apa sahaja yang tidak dipersetujui bagi saya tidak membawa sebarang kebaikan selain menambah rasa dendam atau geram sesama sendiri.

Mereka yang mempunyai karisma berhujah di hadapan umum di atas pentas politik, kelihatannya bijak memainkan emosi dan perasaan majoriti kita, sehingga sebahagian kita gagal berfikir melalui neraca yang diredhai Allah. Lalu keluarlah kata bicara penuh nista, penghinaan sesama insan, keaifan yang dijaja serta pelbagai rentetan yang melukakan hati dan perasaan yang menghayatinya. Lebih menghampakan apabila mereka yang mengajar kita tentang perkara-perkara yang membawa dosa dan pahala, turut membuka ruang untuk menghina dan meremehkan manusia-manusia jahil yang memerlukan bimbingan..

Senerio saudara kita sesama muslim hari ini memerlukan pemantapan aqidah dan ukhuwah. Kita perlu kembali dengan sungguh-sungguh apa yang dibawa dalam ajaran Rasulullah SAW...menghayati Al Quran dan isinya serta faham amalan sunnah (antaranya wajib untuk lelaki muslim yang tiada keuzuran berjemaah di masjid dalam setiap solat fardhu.. yang mana hakikat ini diabaikan dengan berleluasa tanpa rasa salah dan berdosa!). Keutamaan kita ialah bersatu padu dengan berpegang ‘tali’ (nilai-nilai/ hukum) Allah, niat hanya kerana Allah. Biarlah bagaimana kelompok saingan menafikan atau meremehkan usaha tersebut, namun niat yang baik dan jujur insyaAllah dekat dengan pertolongan Allah.

Karisma dan ketokohan yang dianugerah Allah adalah modal untuk kita sama-sama berda’wah menyeru manusia kepada ibadah hanya kepada Allah, menyeru manusia kepada agama yang benar, membebaskan dari fikiran yang dikekang perhambaan kepada harta dan habuan dunia serta tegas dalam memurnikan matlamat masyarakat dan ummah MELEBIHI kepentingan naik pangkat atau mengaut segenap keuntungan...

Masyarakat majoritinya menggunakan platform politik untuk mengubah kepimpinan, secara ‘pukul rata’ mengganggap perubahan sedemikian mampu mengubah keadaan. Dalam banyak keadaan, fokus menyalahkan ahli politik serta ‘skandal’skandal’ yang dicipta mereka menjadi hujah kuat untuk menghalalkan kebangkitan sentimen menuntut keadilan.

Saya pernah tuliskan sebelum ini... sebagai penjawat awam, saya menyaksikan bahawa sebenarnya dalam menyampaikan amanah dan tanggungjawab kepada negara, sebahagian komitmen tersebut ditanggung oleh penjawat awam seperti saya. Amanah menggunakan wang rakyat dalam organisasi, amanah melaksanakan tugas yang dibayar gaji dengan sungguh-sungguh serta mengelak sebarang konflik yang menyebabkan diri terperangkap antara ‘self interest’ atau kepentingan organisasi.

Saya menyaksikan juga, hanya dengan membersihkan niat di hati, kembali melakukan amalan dengan niat kerana Allah... insyaAllah ditunjukkanNya kepada jalan yang benar. Bahawa kita muslim perlu meneguhkan hubungan persaudaraan kita, memantapkan barisan perjuangan mengajak kepada jalan Allah (bukan kepada parti) dan berusaha untuk mengislamkan seramai yang boleh mereka yang masih belum menerima hidayah....

No comments: