Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Thursday, April 5, 2012

Tentang "Pokok Kacang Hijau"

Seumur hayat sebelum ini, saya tidak pernah melihat pokok kacang hijau. Sangka saya ianya pokok seperti kekacang lain, merendang dan melingkar atau juga seperti pokok renek yang lain.

Saya kongsikan indahnya kebesaran Allah yang diulang-ulangkan di dalam Al Quran mengenai setiap unsur kehidupan yang Allah ciptakan...Dia Al Bari' yang menciptakan sesuatu dari tidak ada kepada ada, Al Khallaq yang Maha Mencipta dengan penyusunan yang begitu tersusun dan begitu hebat, Dia Al Musawwir yang Maha Merekabentuk setiap sesuatu yang diciptakanNya...

Bayangkan kacang hijau yang kita letakkan di mana-mana; dalam bekas, dalam laci..sifatnya seperti sesuatu yang tidak bernyawa. Sebahagiannya kita makan dijadikan juadah...dan sebahagian kita 'tetaskan' menjadi taugeh..Sebahagian dari taugeh yang membsar jika dipindahkan ke tanah, Allah tumbuhkan menjadi pohon,kemudiannya membesar.


Seterusnya menghasilkan buah kacang hijau yang menghasilkan biji benih yang merupakan kacang hijau yang biasa kita lihat. Allahu Akbar..

No comments: