Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Saturday, September 1, 2012

Kali ini... Tentang resepi Gulai Itik

Saya secara fitrahnya... tidak gemar memasak. Namun, satu masakan istimewa dari 'dapur' ibu saya iaitu Gulai Itik, menjadi pilihan untuk saya kongsikan kali ini.

Bahan-bahannya:
1) Itik nila atau itik serati seekor - dibersih, seeloknya disalai sehingga terbit minyak dari bhg kulit itik tersebut

2) Bahan gulai (kering)
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Lada hitam

Bahan-bahan (2) di atas perlu digoreng terlebih dahulu. Dengan minyak yang sangat sedikit (beberapa titik), mulakan dengan menggoreng ketumbar. Selepas bangkit bau, masukkan pula jintan manis dan jintan putih. Perlu dilebihkan sedikit 'portion' untuk jintan manis untuk 'mengenakkan' lagi rasa gulai tersebut. 
Akhir sekali, masukkan lada hitam untuk digoreng bersama-sama.

Bahan- bahan yang sudah digoreng itu dibiarkan sehingga mencapai suhu bilik sebelum dikisar menggunakan 'dry blender'.

3)Bahan untuk ditumis ( basah)
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Kunyit

Semuanya dikisar seperti biasa.

4) Santan cair dan pekat serta  kerisik; 

5) perkakas tumis ( kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dsb)
6) Garam 
7) Asam Gelugor (option)

Cara-caranya: 

1. Panaskan kuali dengan minyak
2. Tumis bahan (2) dan (5); selepas bangkit bau, masukkan pula bahan (3). Biarkan seketika
3. Masukkan itik yang sudah dipotong kecil
4. Masukkan santan cair dan kerisik
5. Kacau gulai sehingga empuk
6. Masukkan garam secukup rasa, asam Gelugor
7. Akhir sekali masukkan santan pekat sehingga mendidih kuah, siap untuk dihidangkan.


Kuantiti bahan- bahan tumis yang diperlukan di atas adalah berdasarkan anggaran/ pengalaman. Mungkin inilah agaknya RAHSIA enaknya 'air tangan' seseorang. Selamat mencuba..

No comments: