Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Sunday, September 9, 2012

Cantiknya seorang muslimah adalah pada AURAH YANG DIPELIHARANYA..

Saya sering terjurus pada tafsiran fizikal mengenai keperluan seseorang muslimah itu memelihara aurahnya. Seingat saya juga, pada usia saya remaja... saya cukup tidak selesa apabila ada kelompok individu yang begitu giat menyuruh kami memakai tudung tanpa bahasa dan kias berhikmah. Pantang ada peluang, ada sahaja sindiran atau ‘kata-kata’ yang disuakan kepada kami untuk di’patuhi’, mungkin juga dianggap mereka sebagai sebahagian usaha kewajipan agama untuk dikongsikan (meskipun saya ketika itu menganggapnya lebih kepada rhetorik pada individu yang tidak tahu cara-cara menasihatkan remaja perempuan seperti saya).

Ayat-ayat mengenai kewajipan memelihara aurah dalam surah AnNur dan AlAhzab pula sering diperdebatkan dan dihujahkan. Pernah saya terbaca artikel yang menggunakan hujah alquran dan campur aduk fahaman isme lain untuk menjustify kan mengapa pakaian fizikal seorang wanita itu tidak perlu diutamakan kerana yang penting ialah fokus kontemporari serta kedudukan seseorang ‘with a good heart’... astaghfirullah. Tafsiran Quran dan ikutan sunnah saya dapati semakin direpek-repekkan melalui tafsiran praktis sebahagian mereka yang ‘menyelarikan’ arahan Allah dan Rasulullah SAW dengan selera ‘cantiknya’ diri seperti apa yang mereka inginkan. Betapa pula terjemahan alquran dan sunnah itu dicampur baur dengan apa yang ditanggap sebagai ‘keperluan’ akan berubahnya senerio zaman yang menyaksikan betapa ramainya wanita di ruang pekerjaan.

Sifat dan atribut fitrah pada diri seorang wanita itu sering menarik perhatian..meski bagaimana penampilan dan kedudukannya, yang pasti apa sahaja dilakukan wanita apabila berada di hadapan awam...ianya kekal menarik minat orang lain untuk melihatnya.

Di dalam syarah hadith mahupun topik yang berkaitan dengan wanita, sering disebutkan antara hadith menyebutkan bahawa maksudnya, “...Antara fitnah yang terbesar ialah fitnah seorang wanita”. Tazkirah yang alhamdulillah turut saya hadiri dalam perjumpaan ringkas Aidilfitri bersama Ustazah Umm Abdillah mensyarahkan agar jangan pula ditafsirkan fitnah menurut definisi yang biasa kita fahami. Perkataan asal ‘fitnah’ dalam bahasa Arab membawa maksud yang pelbagai, antaranya ujian, cabaran.. ia wajarnya juga tidak didefinisikan dalam perspektif negatif sehingga membawa kepada persepsi bahawa Islam merendah-rendahkan darjat wanita sebagai punca kepada apa jua kesalahan dan dosa! Ujian dari wanita, adalah untuk dirinya sendiri, untuk wanita yang lain juga antara lelaki khasnya.

Aurat maknanya sesuatu yang memalukan untuk dilihat oleh orang lain, atau keaifan yang mesti ditutup untuk dipelihara kehormatan dan harga diri seseorang. Aurah fizikal yang wajib ditutup adalah perlu mengikut definisi AlQuran iaitu firman Allah dalam ayat 31 Surah AnNur dan juga ayat 32-33 Surah Al Ahzab. Namun, dalam dunia digital yang merupakan trend semasa yang mendominasi pergaulan sosial, fokus komunikasi perlu juga melihat aspek berkenaan. Lalu tafsiran aurah bukan lagi terbatas pada aurah fizikal iaitu tudung dan pakaian yang menutup keseluruhan badan kecuali muka dan dua tapak tangan. Konteks menutup atau ‘memakai hijab’ itu meliputi perlunya menutup bahagian yang jika dilihat membuka kepada sesuatu yang meng’aib’kan iaitu rasa hati yang membawa dosa, semua urusan-urusan dalam ruang kehidupan serta batas pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram.

Aurah dalam urusan harian juga perlu dipelihara..memelihara suara agar digunakan dalam konteks yang mempunyai objektif yang diredhai Allah SWT. Cara berkomunikasi dengan mereka yang bukan mahram serta garis panduan pakaian yang perlu dipakai ketika berada di luar juga perlu diberikan perhatian. Demikian jua bahawa ianya meliputi pada komunikasi lisan dan tulisan (email, facebook, blog, sebarang coretan dsb)

Hijab sebenar wanita adalah rumahnya. Namun apabila beliau keluar, aurah untuk memelihara kehormatan diri dan kedudukan dirinya perlu disusun menurut batas yang diredhai Allah dan mengikut para sahabiyat di zaman Rasulullah SAW. Perlu menundukkan pandangan (pandangan mata dan hati), mengelakkan wangi-wangian yang membangkitkan emosi lelaki, elakkan ‘berjalan’ di tengah jalan (menjadi perhatian) serta menjauhi tempat yang dipenuhi lelaki. Sesungguhnya wanita itu lebih ‘dekat’ dengan Tuhannya apabila dirinya berada di rumah.

Istimewanya sifat dan atribut wanita menjadikan dirinya sebagai pelengkap kehidupan dalam mengindahkan suasana, menenangkan emosi,menjadi penawar dalam stress dan tekanan, manisnya menghayati kesabarannya dalam mendidik, pada senyum tenangnya dalam membimbing serta membantu praktis terjemahan kehidupan ini diharungi sebaik-baiknya. Betapa uniknya ciri seorang wanita... demikian menurut hadith yang maksudnya bahawa dunia ini adalah penuh dengan perhiasan (keindahan), sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah. Sesungguhnya cantiknya seorang muslimah itu..adalah pada aurat yang dipeliharanya..

No comments: