Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Sunday, June 10, 2012

Sedekah, derma, bantuan kewangan... saya semakin keliru...

Apabila seorang anak pelajar saya berkongsi kisah beliau menghadiri temuduga untuk sebuah sekolah perubatan yang begitu tersohor namanya dengan yuran hampir mencecah juta ringgit... yang kesemuanya ditaja sepenuhnya oleh badan yang berkenaan, nyatanya saya hampir tercengang. Namun, bayangkan yang hadir temuduga... majoriti dengan kenderaan mewah serta tiada tanda-tanda kekurangan kewangan. Pelajar saya ini nyatanya bertanggapan agak tersisih dan merasa terkejut dengan situasi betapa mewahnya bakal-bakal pelajar perubatan itu. Belumpun menjadi pelajar perubatan, tetapi segak dengan kenderaan mewah seperti Mazda 6, Suzuki Swift dan sebagainya...namun hampir pasti menerima tajaan hampir RM sejuta seandainya permohonan mereka diterima.

Apabila isu PTPTN meletup baru-baru ini dengan pembekuan dana kepada institusi tempatan tertentu, saya juga terduduk memikirkan betapa sengsaranya sebahagian pelajar dan keluarga yang tidak berkemampuan untuk mengharungi detik yang tidak mereka duga, mujurlah juga (alhamdulillah)...situasi itu tidak berpanjangan. Dana berkenaan diagihkan semula kepada mereka yang layak menerima.

Mengenai bantuan kewangan untuk pelajar, saya sekadar menambah di sini iaitu umum mengetahui bahawa dana zakat menurut alquran..asnafnya ialah kesemuanya manusia. Jika menurut pandangan sarjana agama, asnaf zakat adalah individu yang memerlukan di kalangan fakir, miskin, yang berjihad, yang terkandas dalam perjalanan, para penuntut ilmu, mualaf dan para amil. Tidak pula didalam senarai berkenaan pembangunan sekolah, surau, masjid, kenderaan jabatan, permaidani surau dan sebagainya... Para penuntut ilmu, layak mendapat bantuan zakat mengikut kemampuan mereka.

Namun, adalah wajar untuk semua kita terus menabung untuk pendidikan dan apa jua keperluan pada masa hadapan. Sesuatu yang diperolehi dengan cara susah dan sukar..melalui usaha yang bersungguh-sungguh biasanya akan lebih diinsafi serta dihargai hasil yang diperolehi. Ramai anak pelajar saya yang tidak setuju bila saya ungkitkan mengapa habiskan wang untuk komunikasi tak perlu seperti handphone atau sms serta talian internet untuk bersantai-santai sesama sendiri (facebook terutamanya) sedangkan fokus mereka adalah belajar..demikian juga, mereka nyatanya kerap memohon bantuan kewangan untuk membiayai aktiviti kokurikulum mereka namun tidak kreatif untuk mendapatkan dana secara usaha sendiri.

Paling saya tidak setuju dengan trend pelajar yang memohon derma orang ramai/ syarikat korporat untuk majlis makan malam di hotel 5 bintang..perlu dilihat pada fokus pertemuan; untuk memupuk persahabatan atau menikmati selera mewah?
Kita perlu hidup dengan kemampuan kita, bukan mengikut trend.

Saya juga perhatikan trend meminta derma dan sumbangan untuk program-program tertentu; namun keutamaan juga diselitkan dengan keperluan berbelanja barangan mewah yang boleh diketepikan jika benar objektif nya adalah untuk kebaikan semata-mata. Jika trend bermewah-mewah sudah dipupuk sejak di dalam kampus, cuba kita bayangkan generasi ini dalam tempoh 10-30 tahun akan datang...
No comments: