Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Wednesday, November 9, 2011

Memuliakan anak-anak..

Pada era kebelakangan ini, kursus-kursus mahupun seminar bertemakan motivasi serta 'pencetus' semangat di kalangan anak-anak (termasuk remaja) untuk berubah; mencuri perhatian dan mendapat tempat di kalangan kita. Pernah saya terpandang satu banner yang mengiklankan bagaimana istimewanya Kursus yang ditawarkan sehingga dikatakan 'TERBUKTI' program yang dilakukannya itu mengubat penyakit anak-anak nakal..wallahua'lam.

Sempena Aidil Adha baru-baru ini, saya sempat menyorot sejarah dan pengorbanan serta siri-siri ujian yang dihadapi oleh Nabi Ibrahim a.s; tafsiran serta konteks penghayatannya dalam pembentukan minda anak-anak serta mempertahankan aqidah mereka agar kekal sebagai muslim yang mukmin.

Masjid adalah salah satu unsur penting dalam pembinaan jiwa anak-anak. Kisah Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s membangunkan Baitullah sebagai ka'bah umat muslim memberikan konotasi yang jelas betapa pendidikan jiwa anak-anak agar hatinya terikat dengan aqidah ialah masjid (tempat kita bersujud iaitu solat). Masjid yang begitu gemilang pengisiannya di zaman Rasulullah SAW pula sering kisahnya menggetarkan jiwa dan hati naluri saya.... pendidikan jiwa dan hati secara hands on dari rasulullah SAW serta terjemahan langsung dalam praktis kehidupan begitu indah perlaksanaannya. Rasulullah sebagai imam dalam solat, pemimpin dalam masyarakat, pendidik jiwa umat, mengambil berat setiap individu muslim...baik yang tua, para sahabat, wanita mahupun anak-anak. Mereka menjadikan masjid sebagai teras membangunkan jiwa dan minda...yang akhirnya menghasilkan insan muslim mukmin yang terdorong hatinya untuk sentiasa memanfaat dan berkongsikan kebaikan.

Namun...apa yang terjadi pada masjid kita pada hari ini?? Imam dengan fungsinya yang terbatas sewaktu mengimamkan solat sehingga habis membacakan doa... atau Nazir, yang urusannya memastikan logistik dan fasiliti masjid cukup dan lengkap...atau jawatankuasa masjid...yang saban tahun berbahas dan berdebat demi mempertahankan 'kerusi-kerusi' panas atas nama sebaga AJK.. .

Siapa pula dari masjid yang tarbiyahnya sampai kepada masyarakat? Jika ada..itulah penceramah jemputan yang mengisi slot-slot undangan. Dan siapa pula yang mendengar ceramah tersebut...di mana anak-anak kita yang belum baligh mahupun pada usia remaja? Di mana mereka ketika aktiviti pendidikan oleh masjid berlangsung? Bagaimana kita boleh mewujudkan daya 'magnet' menarik minat anak-anak ke masjid?

Yang nyata...hati dan naluri saya sebak setiap kali melintasi masjid-masjid yang seringkali kosong sunyi dan sepi...tanpa pengisian ilmu mahupun manfaat kebaikan daripadanya kecuali pada waktu-waktu khusus. Ada kemudahan bilik kuliah...perlu pula di sewa pada harga yang tidak munasabah...Namun ada pula peruntukan khas makan-makan untuk AJK masjid untuk bermesyuarat.. Pernahkah ada masjid yang mengadakan jamuan khas meraikan anak-anak mahupun kanak-kanak??

Anak-anak adalah generasi yang perlu kita muliakan kesucian dan kemurnian jiwa serta mindanya. Memperkukuh binaan dengan mendidik unsur-unsur yang baik perlu juga disertakan dengan langkah sekatan dari unsur-unsur yang bakal menjahanamkan. Jika di zaman saya kecil dahulu, sering saya mendengar kritikan terhadap ibubapa yang membelikan motorsikal untuk anak-anak yang terlalu belia demi menyempurnakan 'kasih sayang' padahal tindakan itu kurang tepat dalam membina kedewasaan sebelum sampai masanya.

Pada hari ini, saya mengesyorkan sungguh-sungguh agar anak-anak yang masih kecil serta belum mampu berfikir secara matang (kurang dari 15 tahun) agar sentiasa di bawa ke masjid dan majlis-majlis ilmu. Jangan sesekali diberikan mereka telefon bimbit...apatah lagi telefon bimbit dengan sms ataupun perayauan internet. Jangan sesekali biarkan anak-anak kurang 15 tahun melayari internet sendirian, jangan benarkan mereka melayari facebook mahupun forum chatting yang entah apa-apa objektifnya, jangan benarkan mereka sendirian ke cyber cafe...ia bakal 'mengundang malapetaka' jika mereka tidak dibimbing bersungguh-sungguh!!

Bantulah saya untuk membimbing mereka...

No comments: