Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Monday, July 11, 2011

Siapa yang perlu BERUBAH...

Apabila saya diajak menyertai Kempen BERSIH baru-baru ini...saya sekadar menyatakan..jomlah kita BERSIHkan hati dan perbaiki hubungan kita dengan Allah SWT.

Biarlah apa sahaja pandangan atau persepsi yang bakal dilontarkan, namun saya punya pandangan tersendiri untuk sama-sama menangani isu menambahbaik 'logistik' dan susunatur pembinaan masyarakat.

Posisi saya di kedudukan pengurusan ini...diizinkan Allah untuk saya mencerap dan menjalani secara hands on banyak mekanisma-mekanisma yang nyata dalam menyampaikan apa sahaja perkhidmatan yang relevan untuk disampaikan kepada masyarakat awam.

Pernah satu ketika apabila saya bertugas sebagai doktor perubatan di klinik pedalaman, seorang wakil rakyat menelefon saya memohon untuk disediakan kemudahan ambulan di kawasan yang diwakilinya. Tambah wakil rakyat itu lagi, sejak beliau terpilih sebagai wakil rakyats, klinik di kawasannya tidak pernah mempunyai kemudahan ambulan. Padahal saya bukan merupakan agensi yang bertanggunjawab menyediakan kemudahan ambulan...ia memerlukan mekanisma yang sangat terperinci dan diputuskan oleh kuasa dan peruntukan pelbagai agensi dalam kerajaan .

Dalam satu situasi lain, boss saya ketika di Pejabat Kesihatan memaklumkan bahawa seorang wakil rakyat telah meminta pihak kesihatan menjalankan aktiviti semburan kabus (fogging) secara giat dan intensif untuk mengelakkan berlakunya wabak denggi. Pada hakikat sebenarnya...setiap individu dalam masyarakat perlu diberikan kesedaran yang benar-benar jitu untuk membolehkan mereka berubah menjadi insan yang giat membersihkan halaman masing-masing dan membantu masyarakat lain memusnahkan sebarang kawasan yang berpotensi membiakkan nyamuk..bukan membiarkan tanggungjawab itu pada satu agensi sedangkan mereka (masyarakat) masih bersukaria membuang sampah dan membiarkannya merata-rata...

Semasa saya bertugas di kawasan pedalaman itu juga...saya dihadapkan dengan pelbagai masalah pembaikan klinik yang banyak konflik dan isu (apatah lagi apabila salah seorang kontraktor utama menjalin hubungan pula dengan kakitangan di situ) sehingga menimbulkan banyak pembaikan yang berakhir dengan hasil yang mengecewakan. Pada ketika itu saya tertanya-tanya...mengapa keadaan sedemikan berlaku sedangkan pada ketika itu DSAI merupakan Timbalan Perdana Menteri yang sangat dihormati kewibawaanya sebagai Menteri Kewangan. Bukanlah niat saya di sini untuk memburukkan mana-mana pihak... cumanya keadaan-keadaan sedemikian memberikan saya input bahawa perlaksanaan untuk memberi kemudahan pada masyarakat bukannya ditentukan oleh rhetorik perubahan secara politik semata-mata...

Banyak juga contoh-contoh lain yang saya temui di mana kekangan dan hambatan dalam mewujudkan suasana yang proaktif dan progressif dalam menyampaikan objektif perkhidmatan kepada masyarakat berlaku akibat sifat individu yang tidak 'meng'internalisasi'kan nilai taqwa dan keimanan kepada Allah...lalu memperlakukan harta-harta yang dibeli atas dana awam pada kos yang melampaui kos sebenar, sebagai hartanya sendiri. Ada pula yang menyalahguna keperluan untuk kepentingan sendiri seperti ITAV untuk berkaraoke, serta bersuka ria membazirkan wang peruntukan untuk bermesyuarat atau berbengkel di hotel-hotel mewah pada aktiviti-aktiviti yang pada pandangan saya boleh dilakukan di dewan masjid/ kolej.

Kita dihadapkan dengan pelbagai rhetorik ikon-ikon tertentu yang diberikan 'hukuman' untuk berubah supaya masyarakat ditangani dengan lebih adil... namun bagi saya, setiap kita perlu berubah dan memBERSIHkan hati dengan nilai-nilai pengisian yang diredhai Allah... elakkanlah bersangka-sangka dan menyalahkan antara satu sama lain..

No comments: