Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Friday, April 17, 2015

Hikmah Susunan Surah di dalam Al Quran: 1


Perkongsian ini adalah dari pembelajaran online bersama Sister Farhia Yahya berdasarkan kitab yang ditulis oleh Imam Al Suyuti.

Allah temukan saya pada khazanah pengetahuan ini yang selama ini saya tidak pernah tahu mengenainya…alhamdulillah, subhanaallah.

Semasa saya belajar di sekolah menengah dahulu, antara satu soalan yang pernah ditanya oleh Ustaz yang mengajar kami… bagaimana susunan surah sedemikian seperti yang kita baca pada hari ini?

Tanpa pengetahuan, saya sekadar meneka… itu adalah susunan ulama-ulama?Ternyata jawapan saya salah. Ustaz membetulkan pengetahuan kami, susunan surah itu adalah merupakan sesuatu yang telah ditetapkan Allah SWT, ramadhan setiap tahun Jibril a.s akan menyemak bacaan Al Quran Nabi Muhammad SAW yang mana turutannya akan diletakkan sepertimana menurut susunan yang ada sekarang.Ulama secara umu ada 3 pandangan; sama ada surah-surah di dalam alquran adalah

1. Ijtihadi
2. Tawqifi
3. Tawfiqi kecuali pada dua surah


Mari kita fahami maksud tawqifi dan ijtihadi.Meskipun terdapat beberapa pandangan; sama ada susunan quran adalah tawqifi atau ijtihadi… namun secara umum surah-surah di dalam AlQuran susunannya adalah secara tawqifi (telah ditetapkan oleh Allah SWT, serta diarahkan sedemikian oleh Baginda nabi Muhammad SAW) kecuali pada surah Al Anfal dan Attaubah, ia disandarkan dari ijtihad Uthman r.a.


Para salaf mengikuti penghayatan alquran oleh para sahabat dengan membaca alquran menurut susunan berikut:

Hari pertama: 3 surah yang pertama (Surah Albaqarah hingga An Nisa')

Hari kedua: 5 surah berikutnya (Surah Al An'am hingga Surah Attaubah)

Hari ketiga : 7 surah berikutnya (Surah Yunus hingga Surah An Nahl)

Hari keempat: 9 surah berikutnya (Surah Al Kahf hingga Surah Al furqan)

Hari kelima : 11 surah berikutnya (Surah Assyu'ara' hingga surah Surah Yasin)

Hari keenam: 13 surah berikutnya (Surah Assaffat hingga surah Al Hujurat)

Hari ketujuh : Surah dalam kategori mufassal iaitu Qaf hingga akhir surah Annas
No comments: