Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Sunday, March 22, 2015

Tentang surah Al Baqarah (Sbhg dari catatan nota dari kuliah Story Night- Fallen oleh Ustaz Nouman AK)

Surah Al Baqarah merupakan surah yang paling panjang iaitu 286 ayat. 

Terdapat 9 bahagian penting dalam Surah ini; susunannya yang sangat cantik  serta membuktikan Al Quran sebagai mukjizat Allah SWT.

Bahagian pertama: Penjelasan Allah SWT mengenai ciri mukminin, kafirin dan mereka yang munafiq.

Bahagian kedua : Kisah penciptaan Nabi Adam a.s. Intipati asas kesilapan Nabi Adam a.s ialah terpedaya kepada iblis untuk terus kekal di dalam syurga lalu baginda melanggar perintah Allah SWT. Keadaan yang merupai sifat TAMAK. Ustaz NAK mengubungkaitkan persaan tamakkan sesuatu untuk kekal dalam sesuatu kedudukan seperti di dalam surah Al Humazah yang maksudnya ‘“Apakah mereka mengira bahawa harta benda mereka membolehkan mereka hidup kekal abadi?”

Bahagian ketiga: Bahagian paling panjang iaitu kisah Bani Israel. Syariat yang diturunkan kepada Bani Israel.

Bahagian keempat: Kisah nabi Ibrahim a.s; pelbagai ujian yang dihadapi oleh Nabi Ibrahim a.s serta baginda berjaya mengatasi ujian-ujian berkenaan.

Bahagian ke lima (pertengahan): Kisah pertukaran kiblat; dan kedudukan ayat mengeani umatan wasatan (umat pertengahan) di dalam ayat ke 143 (betul-betul di tengah surah Al Baqarah)

Bahagian Ke enam: Ujian-ujian buat kita sebagai Umat Nabi Muhammad SAW.

Bahagian ke tujuh: Syariat-syariat yang diwajibkan oleh Allah SWT ke atas kita muslim Umat Nabi Muhammad SAW.

Bahagian ke lapan: Penjelasan Allah cara bagaimana menginfaq sebaik-baiknya di jalan Allah buat mengatasi tamak dan menghindari mengikut langkah/ bisikan syaitan.

Bahagian ke sembilan : Doa memohon perlindungan Allah untuk dipelihara dari menjadi munafiq, kafir serta memohon pertolongan Allah terhadap orang-orang kafir.


Keseluruhan dari bahagian ayat-ayat Al Quran menerusi segmen yang dibahagikan kepada isi-isi dalam sembilan bahagian adalah merupakan isi kandungan yang berkorelasi antara satu sama lain menurut hubungan simetri iaitu imej cermin dari segi siri kedudukannya, yang mana kandungan bahagian ke lima menjadi titik pembahagi dalam keseluruhan isi surah berkenaan.


Bahagian pertama berkorelasi dengan bahagian sembilan: Penjelasan Allah SWT mengenai ciri mukmin dalam 5 ayat pertama, diikuti dengan dua ayat mengenai ciri kafirin diikuti dengan penjelasan panjang lebar ciri-ciri munafik. Penutup surah ini merupakan doa yang memohon agar Allah tidak menghinakan dan menghukum kita andai kita terlupa atau tersilap; memohon dilindungi Allah dari munafiq dan kafirin.

Bahagian dua berkorelasi dengan bahagian lapan: Pengkisahan yang mempunyai iktibar sifat tamak akibat hasutan iblis untuk kekal di syurga dalam sejarah penciptaan Nabi Adam as dengan isi bahagian ke lapan iaitu nasihat Allah SWT bagaimana membelanjakan harta sebaik-baiknya di jalan Allah SWT. Uniknya juga dalam bahagian tersebut Allah highlight kan tentang peranan syaitan iaitu dalam ayat 168 yang menakut-nakutkan manusia dengan kemiskinan dan menyurh manusia berbuat fahsya’ (keji - tidak tahu malu). Firman Allah maksudnya, “ Syaitan menjanjikan kemiskinan kepadamu dan menyuruhmu berbuat fahsya’ (keji) sedangkan Allah menjanjikan ampunan dan kurniaNya kepadamu. Dan Allah Maha Meliputi  Maha Mengetahui”.

Bahagian tiga berkorelasi dengan bahagian ke tujuh: Bahagian ke tiga merupakan kisah Bani Israel serta syariat yang telah diturunkan untuk mereka manakala bahagian ke tujuh adalah siri syariat yang diturunkan kepada kita, Umat Nabi Muhammad SAW iaitu solat, puasa, haji, zakat.

Bahagian empat pula berkorelasi dengan bahagian ke enam: Bahagian ke empat mengenai kisah Nabi Ibrahim a.s diuji; bahagian ke enam merupakan bimbingan dari Allah untuk kita muslim dalam menghadapi ujian-ujian dari Allah SWT.


Paling menakjubkan kandungan surah ini adalah isi pertengahannya: Perubahan kiblat dari Masjidil aqsa ke masjidil haram. Dan kandungan ayat mengenai penjelasan umat pertengahan (umatan wasatan) yang betul-betul berada di tengah-tengah surah ini iaitu ayat ke 146.

SubhanalLah...

No comments: