Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Tuesday, March 17, 2015

Monolog tentang seorang kawan..

Siapakah insan yang kita namakan kawan?

Siapa pula kawan yang baik?

Bagaimana pula kawan yang tidak ada kategorinya... mungkin bukan kawan yang baik tetapi cukup untuk berbicara atau berkongsi cerita secara mendatar intonasinya.

Puluhan tahun sebenarnya, apabila saya memikirkan kembali strata yang bernama kawan. Setiap insan yang kita temui dalam segenap peringkat kehidupan; baik secara nyata mahupun sebagai teman di dalam dunia maya. kategorinya masih serupa, tinggal lagi penampilan serta perwatakan komunikasi mungkin agak jauh berbeza.

Seorang kawan sejati dianggap sebagai penyubur motivasi, di bahunya kita sandarkan cerita sedih dan duka; atau di laman waktunya kita bergurau dalam senda dan tawa. Adakala pelbagai cerita dikongsi bersama, semuanya dalam konteks mengharap agar apa yang diluahkan menjadi pengikat buat menjadikan hubungan menjadi erat.

Namun adakala juga, ada kata-kata sinis menjadi gurauan, atau label-label zaman remaja terus diperlekeh untuk diketawa, atau juga cerita-cerita kebanggaan untuk dikongsi menyebar ceria. Tidak kurang bahasa tidak berlapik melontarkan kisah yang sepatutnya ditutup dalam tirai hijab atau kisah-kisah tidak sesuai didendang namun dikompang penuh berkemundang. Ada pula kawan yang hanya mencari kawan apabila dirinya susah dirundung kedukaan, tidak kurang yang menjadi seperti jerung yang memakan kawan.

Nasihat Rasulullah SAW...antara maksudnya iaitu ..”Antara baiknya tanda keislaman seseorang ialah meninggalkan apa-apa yang tidak berkaitan dengannya”. Kita juga diingatkan tentang ciri mereka yang diiktiraf BERJAYA di sisi Allah iaitu meninggalkan amalan yang tidak bermanfaat baginya (ayat 3 Surah Al Mukminun).

Getaran dari ayat-ayat Surah Al Furqan yang saya dengar berulang-ulang, mendefinisikan semula apa yang sebenarnya dimaksudkan sebagai seorang kawan.

Dan ingatlah pada hari orang-orang yang zalim menggigit kedua jarinya (menyesali perbuatannnya) seraya berkata,”Aduhai andai dahulu aku mengambil jalan bersama Rasul”

“Aduhai celakanya aku, andai dahulu aku tidak menjadikan fulan itu sebagai kawan akrabku”
“Sungguh dia telah menyesatkan aku dari peringatan (Alquran ini) tatkala peringatan itu datang kepadaku”
(Maksud ayat 27-29 Surah Al Furqan)

Seorang kawan sejati adalah kawan baik yang mengajak kita bersama di atas jalan Rasul; kawan yang mengingatkan kita tentang Al Quran; kawan yang tidak menyesatkan kita dari Al Quran...

Betul...hati saya sedih. Sedih tatkala mengenang pada usia begini, banyak lagi yang perlu dipelajari; juga banyak perkara-perkara yang masih tidak mampu saya tangani.

Dalam hati, saya kekal sayang pada semua kawan-kawan yang tidak pernah berubah sayang dan penampilannya terhadap saya. Jauh di sudut hati, saya abadikan semua kebaikan mereka dalam doa-doa yang saya hadirkan pada ruang kehidupan yang terluang. Biarpun saya kalah dalam meneruskan ketabahan menghadapi dunia komunikasi yang tidak lagi setara frekuensinya, namun dengan izin Allah moga saya tidak kalah untuk saling mendoakan mereka-mereka yang pernah hadir di hati saya sebagai  seorang ‘kawan’...


No comments: