Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Wednesday, February 6, 2013

Anugerah dan rezeki dari langit..

Istimewanya membersihkan sampah sarap atau menyapu dedaun kering...satu tugas yang lebih saya sukai berbanding menghabiskan pinggan mangkuk di sinki untuk di cuci atau mengemas (sesuatu yang begitu menserabutkan fikiran).


Damai melihat pokok, daun, rumput atau juga kadang-kadang kedapatan pohon yang berbuah, memberikan rasa tenang serta melepaskan seketika segenap rasa yang tidak tenteram.

Sebahagian dari tadabbur ayat-ayat quran adalah dengan merenung kejadian tanaman dan tumbuh-tumbuhan. Betapa berbeza setiap pohon dan tanaman, meski berada di atas tanah yang SAMA, disiram juga dengan air yang SAMA tetapi menghasilkan ciri pokok dan tumbuhan yang berbeza serta rasa buah atau daun yang bermacam-macam.

"Dan di bumi ini terdapat bagian yang berdekatan (tetapi berlainan) dan padanya ada kebun anggur, tamar yang berumpun dan tidak berumpun, semuanya disiram dengan air yang sama; dan Kami lebihkan buah setengahnya dari setengah yang lain. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda kekuasaan Allah serta mereka yang menjadikannya bukti bagi mereka yang beraqal" (Maksud alquran surah Ar Ra'd ayat 4).

Apa yang menarik ingin saya kongsikan ialah...tentang pokok ini..


Bertahun rasanya...pokok ini tersadai (tumbuh) di celah simen konkrit dalam parit di tempat yang agak tersorok dari pandangan. Saya sangkakan, ia hanyalah pohon kayu biasa yang sekadar tumbuh serta meneruskan hayat semulajadinya seperti juga pokok-pokok yang lain.

Namun, tatkala terjengah ke dalam parit tersebut; hati saya teruja apabila melihat pohon yang saya sangka "pohon biasa" rupanya selama ini mengeluarkan buah-buahan tanpa kami sedari.


Pokok tersebut rupanya pokok zaitun (Malaysian version) yang merupakan pohon yang biasa saya saksikan di zaman kanak-kanak..yang mana kawan-kawan saya biasa mengambil dan memakan buah dalam perjalanan ke sekolah agama..

Allahu akbar..


"Dan pada langit yang merupakan rezeki untukmu dan juga apa yang dijanjikan untuk kamu", (maksud AzZariyat ayat 22)..

No comments: