Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Wednesday, August 10, 2011

Tentang Juadah Berbuka

Saya adalah antara ibu-ibu bekerja yang saban hari bergelut berkejar pulang ke rumah untuk menyediakan keperluan apabila tamat waktu bekerja. Pada bulan Ramadhan ini pula, keperluan menyediakan juadah berbuka dan bersahur merupakan antara keutamaan yang perlu didahulukan. Dengan anak-anak yang turut berpuasa serta mereka pula menghadapi peperiksaan...

Apabila saya membaca post di FB yang memberikan pelbagai respon mengenai kualiti makanan di Bazar Ramadan...saya tidak berapa ambil berat kerana agak bertahun juga saya tidak mengunjungi Bazar ramadhan.Sejak pengalaman saya merantau dahulu menyaksikan betapa penyediaan makanan yang dijual di Bazar ramadhan disediakan seawal selepas bersahur...serta menyaksikan pelbagai teknik/ taktik yang tidak higenik dalam penyediaan makanan, saya memang tidak lagi memberi tumpuan ke Bazar Ramadhan ..apatah lagi harganya dikatakan melambung-lambung.

Jikapun pergi, langkah saya hanya tertumpu pada gerai yang dikendalikan oleh peniaga yang pada pengetahuan saya merupakan pengedali makanan yang 'ori'. Sehinggalah kes kematian yang dicatatkan di Meru semalam akibat keracunan makanan yang dikatakan berpunca dari makanan di Bazar Ramadhan...saya turut berdukacita atas kejadian berkenaan.

Fokus saya di sini ialah untuk berkongsi penyediaan juadah berbuka yang mudah disediakan yang mana ia lebih bersih, berkualiti dan sesuai dengan citarasa yang kita mahukan. Antara tips berkenaan:

1. Belilah lauk yang sedia di masak di restoren yang sudah kita yakin kualiti penyediaan makanannya; bila sampai di rumah..masakkan nasi sahaja serta hidangan kurma.
Jika teringin menjamah kuih muih, belilah di warung/kedai yang memang biasa kita membelinya pada waktu sarapan pagi.

2. Sesekali..sediakan nasi goreng atau mee hoon goreng atau mee goreng sebagai ganti juadah utama. Penyediaannya, tak sampai setengah jam.

3. Paling mudah...sesekali masakkan laksa. Penyediaan kuah sangat mudah dengan merebus ikan terlebih dahulu, diblend bersama ramuan serta seterusnya direbus. Sayur mayur adalah option, sediakan mana yg dirasakan mudah. Anak-anak biasanya memilih untuk makan sayur-mayur.

4. Cubalah spaghetti dengan kuah yang siap dibotolkan...masakkan kuahnya dengan ramuan tambahan seperti ayam/ daging/ bawang. Sediakan keju parmesan jika ada. Penyediaannya juga kurang setengah jam.

5. Roti piza, roti telor, roti john adalah juga juadah yang sangat mudah disediakan. Boleh digilirkan dengan hidangan yang lain terutama waktu sahur.

6. Belilah periuk bertekanan tinggi jika suka menghirup sup (saya biasanya beli sahaja di Restoren Kusuma..:)

7. Nasi arab/ beriyani...mudah diperolehi di restoren2 utama.

Oleh itu kesimpulannya... ibu-ibu bekerja insyaAllah mampu menyediakan juadah seadanya. Tak perlu bergantung pada bazar ramadhan... Namun, tiada siapa yang mampu menolak kekangan masa...yang kadang-kadang memudarkan harapan kita untuk beriya-iya menyediakan juadah yang diinginkan.

4 comments:

Iwa said...

wahhh, banyaknya resipi simple mak ina.. iwa dekat sini hari2 makan kat masjid/surau.. ada disediakan nasi briyani free..

boleh jimat sikit... =)

tinta said...

Sikit je yg mak ina reti sbnrnya... Seronok ye Wa dpt berbuka di masjid. Siang di tempat Iwa rasanya pjg sikit masa summer ni... tapi berbaloi dpt nasi beriyani yg special banding kat Malaysia :)

Iwa said...

siang memang panjang.. sini puasa start 3 am sampai 9.30 pm.. lebih kurang 18 jam..

nasi beriyani kat sini simple je, tp sedap la.. lain masjid, lain rasa dia..

nanti kalau mak ina free, datanglah glasgow.. hehe..

tinta said...

Wow mmg pjg siangnya...InsyaAllah ada rezeki nnti mak Ina singgah..