Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Friday, May 30, 2014

Yang ditafsirkan sebagai KOTOR..

Mudah kita menelah suatu bahan yang ditafsirkan sebagai tercemar dan kotor. Demikian juga klasifikasi bahan yang dikatakan memikul najis serta tidak sah di bawa solat mahupun dalam ibadah haji dan umrah.

Namun, bagaimana pula fikiran, mindset mahupun hati terutamanya…yang wujudnya dalam keadaan yang sebenarnya kotor..?

Nilai abstrak tentang wujudnya hati…saya juga yang sering tidak serius tatkala memikirkan soal kemuliaan dan kesucian hati. Betapa saya memandang mudah untuk terus menyimpan marah, berdendam atau sukar memaafkan kesilapan yang saya kira sengaja 'memperbodohkan' kedudukan saya yang hakikatnya tidak sedemikian.

Pengalaman menghadapi perbezaan pendapat, persepsi mahupun cara kita menangani sesuatu…sering menyebabkan berlakunya konflik dan hujah senyap untuk tidak bersetuju antara satu sama lain. Saya juga baru menyedari wujudnya kelompok yang tidak pandai berkomunikasi, namun bijak berethorik mencadangkan penyelesaian yang tidak jelas mekanismanya. Jalan kesimpulan yang sering membawa kepada salah faham dan dendam..

Adakala, kita juga perlu bangkit bertindak mempertahankan diri dari ditindas atau diperlakukan seperti dinding…namun kita ini adalah insan..yang diberikan panduan dalam quran dan sunnah untuk berlaku ihsan..

Sukar sebenarnya berlaku ihsan apabila hati dan jiwa tercemar kotor dengan dendam dan kecewa. Apatah lagi nilai-nilai yang jelas melanggar kemuliaan dan kesucian nilai aqidah.

Betapa sukarnya untuk saya meninggalkan perasaan itu semua… satu 'loop' pemikiran yang seakan tidak berhenti mengulang tayang rentetan peristiwa-peristiwa yang mengundang geram.

Permainan dan jerat syaitan untuk menyuruh kami insan saling mencipta konflik dan perbalahan. Owh...penatnya melayan kedudukan hati 'yang kotor'..ibarat mengendalikan berbakul pakaian kotor yang susah dibersihkan. Sangat memenatkan!!!

No comments: