Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Friday, May 30, 2014

Siratal mustaqim...

Hidayah dan taufik dari Allah merupakan sesuatu yang kita doakan dengan penuh harap dari Allah SWT. Ia tidak berlaku secara automatik dengan pertambahan atau peningkatan ilmu. Betapa sekian banyak insan yang diberikan ilmu, namun ilmunya tidak memberi apa-apa selain jiwa yang terus mementingkan diri sendiri.

Baru tadi saya mendengar penjelasan tentang doa yang kita baca di dalam surah al fatihah iaitu memohon agar Allah menganugerahkan kita hidayah ke jalan yang lurus. Baru saya tahu bahwa as sirat secara bahasa bermakna jalan yang lurus; satu-satunya jalan…tiada pilihan atau opsyen.

Siratal mustaqim biasanya diterjemahkan sebagai jalan yang lurus; sedangkan makna dari as sirat sudah mencakupi istilah jalan yang lurus. Lalu, apa pula makna mustaqim.

Sesungguhnya…banyak lagi ruang ilmu yang masih tidak saya tahu. Mustaqim bermakna keteguhan hati kita beristiqamah meneruskan usaha untuk kekal dengan izin Allah berada di atas jalan yang lurus. ia bukanlah laluan di atas jalan mendatar, namun kesusahannya umpama menaiki tangga/ laluan menjauhi permukaan bumi (analog untuk kehidupan dunia yang sering menarik perhatian, kita sentiasa ditarik oleh graviti bumi yang menarik kita kekal dalam kesenangan dan kemewahan sementara)… masyaaAllah; satu dimensi yang tidak saya ketahui selama ini (rujuk di sini).

Perjalanan menuju Allah, mengharap kebaikan dan ganjaran syurga serta diredhai Allah…adalah satu perjalanan yang sukar. Itulah diari dari hari ke hari dalam menyusun bekal mahupun usaha-usaha mengelakkan diri dari terus terbeban dengan dosa mahupun amalan yang sia-sia.

Jelas konotasi ini menjelaskan hubungan dengan ayat Allah dalam ayat 11 dan 12 surah al balad iaitu:

No comments: