Demi manfaat ILMU, kita Bertemu dan Bertamu...

Friday, November 28, 2014

Opressor versus those who're oppressed…

Ada kala saya juga keliru untuk membezakan antara tugas hakiki yang perlu dibuat atau saya sekadar memenuhi permintaan orang lain untuk menyelesaikan kerja yang perlu dilakukannya..

Dunia hari ini, menyerlahkan dimensi wajah perilaku insan yang pelbagai. Ada yang kita tanggapkan mereka yang dilihat sebagai bertanggungjawab namun di sebaliknya, merupakan insan yang licik mencari peluang 'menyusahkan' orang lain.

Ada pula insan yang wajahnya sentiasa tenang dan tersenyum, sering tidak menolak jika ada sedikit sebanyak tugas yang dikongsikan dengannya. (Subhanaallah..moga Allah sentiasa merahmati insan ini..)

Menjadi PENINDAS orang lain semata-mata memenuhi agenda sendiri adalah sesuatu yang hina. Namun membiarkan diri terus ditindas dan diperbodohkan juga merupakan tindakan yang tidak wajar untuk terus diangguk serta didiamkan.

Sistem di atas kertas menampakkan keadilan, namun apabila dilaksanakan secara hands on, ada pula yang tidak malu memanipulasinya untuk memenuhi hajat dan kehendak hati yang tidak terbatas!

Sering mereka yang tidak adil…tersenyum gembira kerana mendapat sesuatu yang 'menyenangkan' dan 'membahagiakan' mereka walaupun mungkin di hati kecil mereka mengakui mereka itu tidak layak untuk menerima kesenangan dan kebahagiaan tersebut..apatah lagi jika ianya di'lanyak' atas kesusahan orang lain yang bertungkus lumus menunaikan tugas mengikut aturan' buku'.

Tersenyumlah dan bergembiralah…namun jangan lupa bahawa janji Allah SWT.

"Mereka yang beramal soleh, adalah untuk diri mereka sendiri, mereka yang mengamalkan yang buruk,  ia (menimpa kembali) pada yang melakukannya.." Al Jathiyah ayat 15.

Semoga  Allah melindungi kita bukan di kalangan mereka yang MENINDAS dan diTINDAS..No comments: